محققان با استفاده از نانولیپوزوم و نانوذرات پلیمری موفق به ارائه سیستم درمانی اثربخشی روی سرطان پانکراس شدند.
به گزارشی از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو ، نتایج آزمایش ها روی موش آزمایشگاهی رضایت بخش بوده است.
محققان بیمارستان عمومی ماساچوست (MGH) مقاله ای در نشریه Nature Nanotechnology
منتشر کردند که در آن نشان دادند یک سیستم رهایش دارویی نانوذره ای که حاوی دو نوع داروی ضدسرطان است می تواند برای درمان سرطان پانکراس موثر باشد.
این گروه تحقیقاتی در این مقاله نشان دادند که چگونه می توان درمان فتودینامیکی را با روش درمان مولکولی ترکیب کرد و با این کار دوز داروی مورد نیاز برای از بین بردن تومور سرطانی را به شدت کاهش داد.
برایان اسپرینگ از محققان این پروژه می گوید: چالش های متعددی در مسیر درمان سرطان وجود دارد. برای مثال یک سیستم شبکه سلولی در تومور وجود دارد که در برابر درمان، مقاومت ایجاد می کند. با این روش جدید نانوذرات می توانند با به کارگیری نور اقدام به از بین بردن این شبکه عصبی کنند. با این کار مسیرهای تازه ای برای تولید داروهای ضدسرطان باز می شود.
در روش های فتودینامیکی از مواد شیمیایی موسوم به ترکیبات حساس به نور استفاده می شود. درصورت تابش طول موج ویژه ای از نور، مولکول های فعالی آزاد می شوند که قادر به از بین بردن سلول های سرطانی هستند.
در این روش، محققان با استفاده از روش فتودینامیکی هم سلول های سرطانی را از بین می برند و هم به رگ های خونی آنها آسیب می رسانند. با این کار علاوه بر از بین رفتن برخی سلول های سرطانی، فرآیند غذارسانی به سلول های سرطانی نیز مختل می شود.
در این پروژه محققان از نانولیپوزوم های کروی با ساختار غشائی استفاده کردند.
این نانولیپوزوم ها حاوی نانوذرات پلیمری هستند. داخل این نانوذرات داروی شیمی درمانی قرار داده شده است. غشاء لیپیدی این نانولیپوزوم ها دارای ترکیبی از مشتقات بنزوپیریدن است.
این گروه تحقیقاتی برای اثربخشی این سیستم دارویی آن را با پرتوهای مادون قرمز مورد آزمایش قرار دادند.
این سیستم دارویی روی موش های آزمایشگاه مبتلا به سرطان پانکراس مورد آزمایش قرار گرفت و نتایج موفقیت آمیزی به دنبال داشت.
N250/1394/12/9